ISO 9001 certification in progress RoHS material control Vietnam country-of-origin documentation rfq@saolamfg.comEmail WhatsApp +84 86 501 7914

Guide

What Do the Equipment Rules Allow for a Milled Putter Face, and What Does That Mean for the Drawing?

Short answer

A milled putter face is the striking surface of a putter machined into the head, usually with a fine pattern of lines or grooves, and for conformance it falls under the putter-face section of the R&A and USGA equipment rules. This guide explains which limits apply to it, which do not, and how to turn that into drawing callouts a CNC supplier can hold.

By Saola Manufacturing engineering team · Published · Updated

On this page

What do the equipment rules exempt on a putter face, and what do they keep?

Rule 2 exempts a putter face from the impact-area roughness, material and marking specifications, but it keeps the requirement that markings have no sharp edges or raised lips and adds limits for wide or deep grooves. A milled pattern therefore has fewer numeric limits than a wedge face, not none.

The R&A’s Part 2, Conformance of Clubs (read 2026) puts all of this in its putter-face section. The table lists what the text says, section by section. The practical reading for a designer is that the roughness number and the groove width and depth numbers that govern wedge and iron faces do not set the limits for a putter face, but the edge condition and the extra wide-groove limits do.

The R&A’s Supplementary Paper on 2010 face markings confirms the same split from the other direction: its area-to-pitch, edge radius and plain-groove specifications are stated for clubs other than driving clubs and putters. That is why a putter face drawing should not copy the edge radius callout from a wedge drawing, and why a wedge drawing should not be reused as the starting point for a putter. The wedge case is covered in a separate guide on wedge groove conformity.

Putter face limits as published · R&A Rules of Equipment Part 2 sections 2.5a, 2.5b, 2.5f and Supplementary Paper C on 2010 face markings, pages read 2026; drawing callouts per ASME Y14.5-2018
TopicApplies to a putter face?Limit or wording in the R&A text
Impact-area roughness (2.5b)No, putters are excluded (see 2.5f)The general limit is decorative sandblasting or fine milling; the putter section says roughness specifications do not apply
Single material in the impact area (2.5b)No, putters are excluded (see 2.5f)Not required for putters
Impact-area marking limits (2.5c)No, 2.5f says the marking specifications do not applyGeneral limits of 0.035 in width and 0.020 in depth for other clubs
Sharp edges and raised lips (2.5f)YesMarkings on a putter face must not have sharp edges or raised lips
Putter grooves wider and deeper than the general limits (2.5f)Yes, additional limitsWidth at most 0.060 in (1.524 mm); width-to-spacing ratio at least 1:1; depth less than the width and at most 0.040 in (1.016 mm)
Face hardness (2.5a)YesFace hard and rigid; putter face no less than 85 on a Shore A durometer
Inset flushness (2.5a)Yes, if there is an insetUp to 0.006 in proud of the face or no deeper than 0.004 in below it
Edge radius, plain-groove and area-to-pitch tests (Supplementary Paper C, 1.1a)No, putters are excluded from those specificationsThe tests apply to clubs other than driving clubs and putters

Why do sharp edges and raised lips matter more than roughness on a milled face?

Because they are the two conditions the putter section names explicitly, and a cutter produces both easily: a burr or lip forms where the tool exits a line or groove, and a deburring step that is not defined on the drawing leaves it to chance.

The putter-face section quoted by the R&A says markings on a putter face must not have sharp edges or raised lips, and it gives no numeric edge radius for putters. That means a drawing cannot cite a radius from the rule; it has to carry its own definition. A workable note says that every edge of a face marking is broken to a stated radius or chamfer, that no material stands above the face plane at any marking, and that the condition is verified under magnification on a stated sample.

Choose the edge value with your own design intent and with the governing body in the loop, because the rules text does not set it. The wording options for the edge note are in the break sharp edges drawing note guide, and the difference between an Ra callout and a Rz callout, relevant when the finish of the face is a design feature and not a rule limit, is in the Ra vs Rz guide.

Tool path matters as much as the note. A ball or flat end mill leaves a different edge at the top of a line depending on climb or conventional cutting and on the final pass. Ask the supplier to describe the finishing pass and the edge-break method in the quote, and to run a first article before the pattern is released for volume.

How should a wide putter groove be dimensioned?

Give width, spacing and depth as toleranced dimensions whose worst-case limits stay inside the putter-section limits, and check the smallest spacing against the largest width. The table shows the derived requirement for each rule sentence.

Where a putter groove is wider and deeper than the general limits, the putter section adds three conditions: a width ceiling, a width-to-spacing ratio of at least 1:1, and a depth that is less than the width and below a second ceiling. None of these is a single-dimension limit; the ratio and the depth-to-width comparison tie dimensions together, so the drawing must tolerance them as a set.

The derivations in the table are the author’s reading of the rule wording, not text from the rule, so treat them as a drafting aid and confirm the reading with the governing body. One consequence is worth planning for: a flat end mill cuts a groove whose width follows the cutter diameter, so tool wear narrows the groove, which is safe for the width ceiling but narrows the margin to the depth rule. Specify a cutter-diameter check at the start of each run and a tool-life change interval.

Derived limits for a wide putter groove · derived by the author from R&A Rules of Equipment Part 2, section 2.5f (page read 2026); tolerance zones expressed in ASME Y14.5-2018 terms
Rule wording (R&A 2.5f)Derived drawing requirementDerivation
Width at most 0.060 in (1.524 mm)Upper limit of the width tolerance zone at or below 0.060 in, including cutter wear and runoutDerived: nominal width plus the plus-side tolerance must not exceed the limit
Width-to-spacing ratio at least 1:1Lower limit of the spacing at or above the upper limit of the widthDerived: spacing must be at least the width when the ratio is 1:1, so check the smallest spacing against the largest width
Depth less than the widthUpper limit of the depth below the lower limit of the widthDerived: if the groove narrows with tool wear, the margin to the depth also narrows
Depth at most 0.040 in (1.016 mm)Upper limit of the depth at or below 0.040 inDerived: nominal depth plus the plus-side tolerance must not exceed the limit

What should the drawing and RFQ callouts say for a milled putter face?

State the face datum, the flatness or profile of the face, the pattern definition with tolerances, the edge note, the finish sequence and the inspection method. Leave the rules interpretation to the buyer and the governing bodies, and say so in the RFQ.

Define the face as a datum feature and control the milled surface with a profile or flatness tolerance, as in the tolerancing language of ASME Y14.5-2018, which ASME describes as the authoritative guideline for geometric dimensioning and tolerancing. Dimension the pattern directly (line pitch, line width, depth) with tolerances, and keep the aesthetic texture of the face separate from anything the rules govern.

If the face has an insert, state the flush tolerance as a drawing requirement. The rules text allows an inset to be proud or recessed only by the small amounts in the table; a drawing tolerance tighter than that gives a margin for the finish, but the margin has to be chosen by the brand. State which finishes follow machining. Bead blasting and PVD are not on the finish menu listed on Saola’s surface finishing page, so confirm who runs them at drawing review; the coating thickness changes the edge condition, so the edge check should be on the finished face and not only on the machined one.

In the RFQ, send the annual quantity, the pattern drawing, the edge note, the finish route and the inspection method you expect, and ask for a first-article report that includes magnified edge images.

What should be sent to the governing bodies for a ruling?

Send the drawing, the pattern dimensions, a production-representative sample and a description of the finish, early in development, because the rules text says rulings on putters are easier where earlier submissions can be compared.

The R&A text notes that putters are easier to rule on because a new design can be compared with previous submissions and rulings, and it encourages manufacturers to submit new adjustable design innovations early in development. A new face pattern is a similar case in practice, but check the governing bodies’ current submission procedure on their websites before you plan around it; this guide did not open that procedure.

The supplier’s role is to make a sample that matches the drawing and to provide the measurements that support it. Conformance is the governing bodies' decision.

Can Saola mill the face?

Confirm it at drawing review: Saola's CNC milling at the lead plant is set up mainly for machining castings and does not list stainless or carbon-steel billet, so a fully milled head is not a standard job; any blasting or coating would sit at a partner plant and is confirmed at the same review.

See the CNC milling capability page and the surface finishing page. Send the drawing, the edge note, the finish route and the annual quantity with the quote request. Conformance is a matter for the brand and the governing bodies.

Frequently asked

Do the 0.035 in groove limits apply to a putter face?

No. The putter section says the marking specifications in the impact area do not apply to putters, and then adds its own limits for grooves wider and deeper than the general values.

Is there a numeric roughness limit for a milled putter face?

The roughness specification in the impact-area section does not apply to putters according to the R&A text, so the finish of the face is a design choice, subject to the edge requirement.

Does the edge radius rule from the wedge groove tests apply to putters?

No. The Supplementary Paper on 2010 face markings states its edge radius and plain-groove specifications for clubs other than driving clubs and putters.

Who decides whether a putter face conforms?

The R&A and the USGA. A supplier controls how closely the part matches the drawing, and does not rule on conformance.

Are the derived limits in this guide part of the rules?

No. They are a drafting aid derived from the wording of the putter section and should be confirmed with the governing bodies.

Sources

  1. Rules of Equipment, Part 2: Conformance of Clubs, R&A, page read 2026
  2. Supplementary Paper C: 2010 Club Face Markings, R&A, specifications effective January 1, 2010, page read 2026
  3. Y14.5 Dimensioning and Tolerancing, ASME, Y14.5-2018 (R2024), page read 2026

Have a drawing for this? Send it for a quote.

STEP or PDF, one part or a whole family. You get a unit price at your volume, the tooling cost, and a short manufacturability note.